19 feb. 2012

Led clipitor, Led fals alarma auto

Acest circuit este folosit ca dispozitiv de atentionare sau ca alarma auto falsa si pote aprinde un led puternic de circa 5000mcd . Durata iluminari ledului  depinde de rezsitenta R2 si condesatorul C1. Luminozitatea este controlata de R3 care limiteaza curentul prin led la aproximariv 20mA.



Fig.1 Schema electrica led clipitor.

Valori piese:

 Tabel. 1 Tabel cu piese recomndate.

13 feb. 2012

Amplificator Auto 2x22W cu TDA1557Q

Amplificatorul de putere prezentat poate fi realizat pe acelasi cablaj cu trei tipuri de circuite integrate produse de Philips: TDA1552Q, TDA1553Q Sl TDA1557Q.
Scherna electrica de principiu a montajului este prezentata in figura de mai jos. Acesta asigura o putere muzicala maxima de 22W per canal pe o sarcina de 4Ω, fiind destinat in special utilizarii in autoturism.


 
Fig.1 Amplificator Auto 2x22W schema electrica.

Principalele date tehnice ale amplificatorului sunt oferite în tabelul de mai jos:


Tabel 1 Date tehnice ale amplificatorului.

Sensibilitatea la intrare este de 40mV pentru montajul cu circuitul integrat TDA1557Q, respectiv 400mV pentru montajele realizate cu TDA1552Q si TDA1553Q. Alimentarea se face cu tensiune cuprinsa in intervalul 12..18V. In nici un caz nu se va depasi valoarea de 18V deoarece se produce defectarea circuitului integrat. Circuitele integrate dispun de protectie la scurtcircuit pe oricare dintre iesiri, fie spre masa sau plusul alimentarii, fie de-a lungul sarcinii, la supraincalzirea cip-ului şi la conectarea inversa a tensiunii de alimentare; aceste situatii accidentale duc la blocarea functionarii pana la eliminarea cauzei care le produc. Dupa cum este aratat in tabel si din analiza schemei, castigul in tensiune al amplificatoarelor integrate este fix. In functie de nivelul tensiunii de alimentare, masurata la pinul 11, circuitele integrate realizeaza functia de stand-by, mute si functionare normala. Condensatorul C4 se monteaza numai in cazul utilizarii circuitului TDA1553Q; cu ajutorul sau se realizeaza timpul de intarziere pentru protectia boxelor, la componenta continua care poate apare accidental la iesire. Pentru o intarziere de 0,5s producatorul recomanda, în notele sale de aplicatii, valoarea de 4,7µF. Condensatoarele C3 şi C6 imbunatatesc filtrajul tensiunii de alimentare, iar prin C1 şi C2 se preia semnalul audio, supus prelucraii, pe ambele canale.
Amplificatorul descris este de o mare simplitate, putandu-se realiza usor si rapid, deoarece necesita un numar minim de componente pasive.


Fig. 2 Amplificator Auto 2x22W schema de cablaj


12 feb. 2012

Fan Temperature Controller cu termistor

Mai jos va prezin o schema cu care putem controla un ventilator automat, in functie de temperatura unui radiator. Este o schema forte simpla care are in componenta un NTC ( negative temperature coefficient) de 10K, o rezistenta semireglabila de 10K si un tranzistor IRFZ24N. Pote fi ori ce fel de MOSFET, atat timp cat pote opera cu tensiunea de 12 V si asigura amperajul necesar vintilatorului, chiar si cel mai ieftin MOSFET de puetre opereaza cu tensiu de peste 50 de volti si 10 amperi, astfel incat acesta va fi de departe suficient pentru acest circuit. Pini MOSFET-lui sunt standardizati, dupa cun puteti observa in imaginea de mai jos.

Fig.1 MOSFET IRFZ24N

Rezistenta semireglabila ar trebui sa fie de 10K, dar punem folosi si  de alte valori, 20K sau 25K. De aseamaea folosim cel mai intalnit termistor de 10K, nu conteaza daca acesta are o toleranta mare (folositi termistor plat pentru al putea prinde usor de radiator).

Fig. 2 Termistor NTC


Am elaborat toate componentele modul in care intr-adevar arata, pentru a fii la fel de usor si pentru tine. În acest fel, va puteţi construi circuitul fără cunoștințe despre electronica - atsta timp cat stii cum sa utilizaţi un pistol de lipit. Retineti ca NTC este aratat mai mare decat este în viaţa reala.

 

 
 Fig.3 Fan Temperature Controller cu Termistor schema electrica


Atunci cand este facut în mod elegant, intregul circuit poate fi cat mai mic dupa cum puteţi vedea pe aceste fotografii:



 Fig.4 Montaj fata


Fig.5 Montaj spate


ATENTIE! Ori de cate ori  veţi construi un dispozitiv electric sau electronic, izolare buna este foarte importanat pentru securitate. Toate compontele trebuie izolate inclusiv si termistorul, izolarea se pote face cu tub termocontractabil (varnis) sau cu banda izolatoare. Daca nu este izolat cum trebuie putem risca un scurt-circuit si sa ardem momntajul.


Fig.6 Monja finalizat


10 feb. 2012

Sursa de tensiune stabilizata cu 2N3055

Unul dintre montajele cele mai frecvent folosite in laboratorul electronistului amator este sursa de tensiune. Schema perzentata este simpla, stabilizata si protejata la supra sarcina si la scurt circuit. Dupa redresare (puntea trebuie sa suporte minimum 3 A), se face filtrarea cu ajutorul unei capacitati de minimum 2000 uF. Tensiunea de referinta se culege de pe D1. Pentru o stabilitate mai buna se pote folosi aici o dioada Zener de 3,3 - 4,3 V, dar acest lucru va duce si la cresterea in mod corespunzator a tensiuni minime debitata de sursa. Tranzistorul T3 montat in mod obligatoriu pe radiator (eventual pe carcasa montajului), are rolul de a prelua o parte din tensiunea redresorului in conformitate stablita cu valoarea pontentiometrului P2, permitand obtinerea unei tensiuni reglabile la iesire, de la 1,5v - la 35 - 40v Rezistenta R4 se confectioneaza din sarma nichelata de la o rezistenta de resou, se obtine o cadere de tensiune proportionala cu curentul absorbit de consumator. Prin potentiometrul P1 o parte din aceeasi tensiune se aplica in baza si emitorului lui T4. Cand curentul absorbit depaseste valoarea  stabilita cu P1 (caz de scurt circuit sau suprasarcina), T4 se deschide blocand T2 si T3, ceea ce, duce la scaderea tensiuni de iesire si a curentului catre consumator. Cand cursorul se afla in punctul A, T4 este in permanenta blocat si protectia este scoasa; cu cursorul in punctul B, protectia incepe sa actioneze la un curent de 0,5 - 0,6 A

Fig. 1.1 Sursa de tensiune stabilizata cu 2N3055 Schema electrica.

 Tranzistorul T5 nu este obligatoriu; insa este util, avand rolul de a semnaliza prin aprinderea becului intrarea in actiune a protectiei. De asemenea daca nu dispunem de un voltmetru care sa fie montat pe panoul aparatului, se poate scoate grupul format de voltmetru si R5 si se etalona sursa cu un alt aparat gradandu-se o scala pentru potentiometru P2. In cazul folosiri voltmetrului R5 se dimensioneaza alstfel incat sa obtinem indicatie cap scala pentru valoarea maxima a tensiuni de iesire si se reetaloneaza instrumentul cu un alt aparat.
Pentru descarcarea  condesatoarelor (la deconectarea sursei de la retea), se va monta in paralele pe bornele de la iesire a sursei o rezistenta de 1 - 1,5 k/3W (numai in cazul in care nu se foloseste voltmetru).

Fig. 1.2 Sursa de tensiune stabilizata cu 2N3055 Cablaj

Sursa de tensiune stabilizata cu LM317

Fig. 1.1 Sursa de tensiune stabilizata cu LM317 Schema electrica.

Aceasta schema o folosesc si eu la ora actula si sunt sigur ca nu sunt singur. In loc de selectorul de tensiune am folosit 2 potentiometre de 1 k si 5 k legate in serie. Cei 2 tranzistori simbolizati in schema sunt 2n3055(tip 3055) pentru a putea creste amperajul sursei de tensiune, in emitorul tranzistorilor am legat cate o rezistenta de 0,1 ohmi de 5W.Cei 2 tranzistori ii controlez cu un circuit intergat LM 317.