10 feb. 2012

Sursa de tensiune stabilizata cu 2N3055

Unul dintre montajele cele mai frecvent folosite in laboratorul electronistului amator este sursa de tensiune. Schema perzentata este simpla, stabilizata si protejata la supra sarcina si la scurt circuit. Dupa redresare (puntea trebuie sa suporte minimum 3 A), se face filtrarea cu ajutorul unei capacitati de minimum 2000 uF. Tensiunea de referinta se culege de pe D1. Pentru o stabilitate mai buna se pote folosi aici o dioada Zener de 3,3 - 4,3 V, dar acest lucru va duce si la cresterea in mod corespunzator a tensiuni minime debitata de sursa. Tranzistorul T3 montat in mod obligatoriu pe radiator (eventual pe carcasa montajului), are rolul de a prelua o parte din tensiunea redresorului in conformitate stablita cu valoarea pontentiometrului P2, permitand obtinerea unei tensiuni reglabile la iesire, de la 1,5v - la 35 - 40v Rezistenta R4 se confectioneaza din sarma nichelata de la o rezistenta de resou, se obtine o cadere de tensiune proportionala cu curentul absorbit de consumator. Prin potentiometrul P1 o parte din aceeasi tensiune se aplica in baza si emitorului lui T4. Cand curentul absorbit depaseste valoarea  stabilita cu P1 (caz de scurt circuit sau suprasarcina), T4 se deschide blocand T2 si T3, ceea ce, duce la scaderea tensiuni de iesire si a curentului catre consumator. Cand cursorul se afla in punctul A, T4 este in permanenta blocat si protectia este scoasa; cu cursorul in punctul B, protectia incepe sa actioneze la un curent de 0,5 - 0,6 A

Fig. 1.1 Sursa de tensiune stabilizata cu 2N3055 Schema electrica.

 Tranzistorul T5 nu este obligatoriu; insa este util, avand rolul de a semnaliza prin aprinderea becului intrarea in actiune a protectiei. De asemenea daca nu dispunem de un voltmetru care sa fie montat pe panoul aparatului, se poate scoate grupul format de voltmetru si R5 si se etalona sursa cu un alt aparat gradandu-se o scala pentru potentiometru P2. In cazul folosiri voltmetrului R5 se dimensioneaza alstfel incat sa obtinem indicatie cap scala pentru valoarea maxima a tensiuni de iesire si se reetaloneaza instrumentul cu un alt aparat.
Pentru descarcarea  condesatoarelor (la deconectarea sursei de la retea), se va monta in paralele pe bornele de la iesire a sursei o rezistenta de 1 - 1,5 k/3W (numai in cazul in care nu se foloseste voltmetru).

Fig. 1.2 Sursa de tensiune stabilizata cu 2N3055 Cablaj

3 comentarii:

  1. Una dintre cele mai proaste surse de tensiune publicate vreodată(în revista TEHNIUM din anii '80).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o sursa mai mult decit decenta, foarte stabila. Riplu foarte mic, ideala pentru alimentarea unui radio.

      Ștergere
    2. Exact! E "proiectată" de un ţăran.
      Tensiunea de referinţă e ridicolă(F407).

      Ștergere