12 feb. 2012

Fan Temperature Controller cu termistor

Mai jos va prezin o schema cu care putem controla un ventilator automat, in functie de temperatura unui radiator. Este o schema forte simpla care are in componenta un NTC ( negative temperature coefficient) de 10K, o rezistenta semireglabila de 10K si un tranzistor IRFZ24N. Pote fi ori ce fel de MOSFET, atat timp cat pote opera cu tensiunea de 12 V si asigura amperajul necesar vintilatorului, chiar si cel mai ieftin MOSFET de puetre opereaza cu tensiu de peste 50 de volti si 10 amperi, astfel incat acesta va fi de departe suficient pentru acest circuit. Pini MOSFET-lui sunt standardizati, dupa cun puteti observa in imaginea de mai jos.

Fig.1 MOSFET IRFZ24N

Rezistenta semireglabila ar trebui sa fie de 10K, dar punem folosi si  de alte valori, 20K sau 25K. De aseamaea folosim cel mai intalnit termistor de 10K, nu conteaza daca acesta are o toleranta mare (folositi termistor plat pentru al putea prinde usor de radiator).

Fig. 2 Termistor NTC


Am elaborat toate componentele modul in care intr-adevar arata, pentru a fii la fel de usor si pentru tine. În acest fel, va puteţi construi circuitul fără cunoștințe despre electronica - atsta timp cat stii cum sa utilizaţi un pistol de lipit. Retineti ca NTC este aratat mai mare decat este în viaţa reala.

 

 
 Fig.3 Fan Temperature Controller cu Termistor schema electrica


Atunci cand este facut în mod elegant, intregul circuit poate fi cat mai mic dupa cum puteţi vedea pe aceste fotografii:



 Fig.4 Montaj fata


Fig.5 Montaj spate


ATENTIE! Ori de cate ori  veţi construi un dispozitiv electric sau electronic, izolare buna este foarte importanat pentru securitate. Toate compontele trebuie izolate inclusiv si termistorul, izolarea se pote face cu tub termocontractabil (varnis) sau cu banda izolatoare. Daca nu este izolat cum trebuie putem risca un scurt-circuit si sa ardem momntajul.


Fig.6 Monja finalizat


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu