13 feb. 2012

Amplificator Auto 2x22W cu TDA1557Q

Amplificatorul de putere prezentat poate fi realizat pe acelasi cablaj cu trei tipuri de circuite integrate produse de Philips: TDA1552Q, TDA1553Q Sl TDA1557Q.
Scherna electrica de principiu a montajului este prezentata in figura de mai jos. Acesta asigura o putere muzicala maxima de 22W per canal pe o sarcina de 4Ω, fiind destinat in special utilizarii in autoturism.


 
Fig.1 Amplificator Auto 2x22W schema electrica.

Principalele date tehnice ale amplificatorului sunt oferite în tabelul de mai jos:


Tabel 1 Date tehnice ale amplificatorului.

Sensibilitatea la intrare este de 40mV pentru montajul cu circuitul integrat TDA1557Q, respectiv 400mV pentru montajele realizate cu TDA1552Q si TDA1553Q. Alimentarea se face cu tensiune cuprinsa in intervalul 12..18V. In nici un caz nu se va depasi valoarea de 18V deoarece se produce defectarea circuitului integrat. Circuitele integrate dispun de protectie la scurtcircuit pe oricare dintre iesiri, fie spre masa sau plusul alimentarii, fie de-a lungul sarcinii, la supraincalzirea cip-ului şi la conectarea inversa a tensiunii de alimentare; aceste situatii accidentale duc la blocarea functionarii pana la eliminarea cauzei care le produc. Dupa cum este aratat in tabel si din analiza schemei, castigul in tensiune al amplificatoarelor integrate este fix. In functie de nivelul tensiunii de alimentare, masurata la pinul 11, circuitele integrate realizeaza functia de stand-by, mute si functionare normala. Condensatorul C4 se monteaza numai in cazul utilizarii circuitului TDA1553Q; cu ajutorul sau se realizeaza timpul de intarziere pentru protectia boxelor, la componenta continua care poate apare accidental la iesire. Pentru o intarziere de 0,5s producatorul recomanda, în notele sale de aplicatii, valoarea de 4,7µF. Condensatoarele C3 şi C6 imbunatatesc filtrajul tensiunii de alimentare, iar prin C1 şi C2 se preia semnalul audio, supus prelucraii, pe ambele canale.
Amplificatorul descris este de o mare simplitate, putandu-se realiza usor si rapid, deoarece necesita un numar minim de componente pasive.


Fig. 2 Amplificator Auto 2x22W schema de cablaj


14 comentarii:

  1. salut . spunetimi va rog daca functioneaza acest amplificator

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut! Da, acesta schema functioneaza fara probleme. Este testata, problema o intalnesti in alte scheme cand pinul 11 e lasat in aier, daca ai folosit integratul in alte scheme in care prinul 11 nu este conectat pot sa te asigur ca ai ars integratul.

    RăspundețiȘtergere
  3. salut am realizat aceasta schema dar din pacate in difuzor se aude o mica vibrare. care poate fi cauza.?

    RăspundețiȘtergere
  4. Este de la sursa de alimentare, filtrarea trebuie facuta neaparat cu condesatoare de capacitate mare ex. 4700uF (poti folosi mai multi condesatori legati in pararel dar ai grija la tensiunea acestora), daca tot asa se aude iti recomand sa faci un filtru pi inainte de transformator pentru a putea scapa de interferentele de pe reteaua de alimentare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Da dar chestia e in aceea ca nu se aude nimic inafara de vibrare. nu cred sa fie problema in sursa.ce poate fi?

    RăspundețiȘtergere
  6. Verifica pcb-ul, nu cumva ai montat integratul invers? Zgomotul se aude cand intrarea la amplificator este conectata sau cand este in aer? Integratul trebuie montat pe un radiator, amplificatorul cand merge in gol (sa nu ai semanl de intrare)el nu are voie sa se incalzeasca.

    RăspundețiȘtergere
  7. Schema am realizato exact ca cea de pe imagine.sau ea trebuea sa fie oglindata?

    RăspundețiȘtergere
  8. Condensatoarele de 220nf de care trebueau sa fie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este dat pcb-ul si schmea de montaj a pieselor te poti orienta foarte repede. Incearca sa pui semnalul de intrare direct pe integrat dupa cele 2 condesatoare de 220nf(au rolul de filtrarea a semnalului) si vezi daca tot asa face, eu iti recomand sa folosesti condesatoare noi, cele reconditionate pot pune probleme (am patit-o chiar eu ). Cand ai lipit integratul pe placuta a fost montat pe un radiator ?

      Ștergere
  9. Răspunsuri
    1. Dar de ce se incalzeste atit de repede integratul?scriemi te rog skypul tau.

      Ștergere
  10. Tensiunea de alimentare este intre 11 si 14V ? Schema este foare simpla daca nu sunt condesatoarele si tensiunea de alimentare este buna inseamana ca ai ars integratul cand l-ai lipit l-ai incalzit prea tare.

    RăspundețiȘtergere
  11. Un cablaj scara 1:1 exista?

    RăspundețiȘtergere